Hrana, Dom

4 razlogi zakaj so lesene deske boljše od plastičnih

lesene deske za rezanje

Dobra deska za rezanje je nepogrešljiv pripomoček vsake kuhinje. Gre za nepogrešljivo orodje, ki je v gospodinjstvu redno v uporabi. Mnogi posamezniki niso prepričani, ali je bolje, da kupijo desko za rezanje iz plastike ali lesa. Če to opisuje tudi vas imate srečo, saj bomo v tem članku predstavili nekaj razlogov, zakaj so lesene deske za rezanje boljše od tistih iz drugih materialov.

1. Njihova grbasta površina preprečuje nastanek bakterij

Gotovo ste že opazili, da je površina lesene deske za rezanje običajno precej hrapava. Ta neenakomerna površina je koristna, čeprav se vam morda zdi nenavadna. Lesene rezalne površine manj verjetno spodbujajo rast bakterij, saj  le-te nerade rastejo na hrapavih površinah.

Pri zbiranju podatkov za članek o lesenih in plastičnih deskah za rezanje (napisal ga je Dean O. Civer, dr. med., s Kalifornijske univerze v Davisu) je bilo izvedenih več poskusov in nadzorovanih raziskav. Znanstveniki so ugotovili, da je 99,9 % bakterij na deskah iz trdega lesa umrlo tri minute po kontaminaciji, medtem ko na plastičnih deskah ni umrl noben mikrob. Na plastičnih deskah, ki so bile čez noč na sobni temperature, se je število bakterij celo povečalo, na lesenih deskah za rezanje pa bakterij niso zaznali.

2. Ne uživate majhnih koščkov plastike

Če se odločite za les in ne za plastiko, odpravite tveganje, da bi nenamerno zaužili drobne koščke plastike. Če z nožem sesekljate hrano na plastični deski za rezanje, boste najverjetneje opazili, da se je deska zarezala na mestih, kjer se je nož dotaknil plastike. Če ste se spraševali, kaj se zgodi s temi majhnimi koščki plastike, je odgovor ta, da se del plastike lahko znajde v hrani, ki jo pripravljate.

3. Ščiti vaše nože

Lesene deske za rezanje ohranjajo ostrino noža in ga pomagajo ohranjati v dobri kondiciji. Tudi najtrši les, kot sta hrast in javor, ki se pogosto uporabljata za izdelavo desk za rezanje, sta za robove nožev primernejša kot plastika. To pomeni, da je za rezanje potrebne manj energije, in ker je za rezanje potreben manjši pritisk, je na lesu manj zarez.

Lesene deske za rezanje najbolj ščitijo nože, saj so lesena zrna razporejena navpično, kot slamice za pitje. Rezilo lahko med rezanjem hitro razmakne lesena zrna, ki se po odstranitvi rezila kmalu spet povežejo nazaj.

4. So izjemno trpežne

Ljudje vedo, da imajo lesene deske za rezanje dolgo življenjsko dobo. Zlasti mesarske deske so znane po tem, da so primerne za vsakodnevno uporabo. Če les pravilno negujete, lahko zdržijo več let.

Lesena deska za rezanje je odlična finančna naložba in varno orodje, saj zdrži zelo dolgo. Pri delu s hrano, zlasti če je surova, potrebujete površino, ki se ne bo zlahka zlomila ali razpokala. Nam pa je pomembno, da na prvem mestu poskrbimo za varnost ljudi.

Zdaj poznate razloge, zakaj so lesene deske za rezanje najboljše, in upamo, da ste se že odločili, katero desko za rezanje želite uporabljati v svoji kuhinji.

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

14 + nineteen =